Karcinom dojke kod muškaraca

0
777
Karcinom dojke kod muškaraca

Karcinom dojke kod muškaraca, s obzirom da je redak i da se razvija asimptomatski, bolesnici obično ne zapažaju, a lekari ga pri pregledu obično previde. Javlja se u svim godinama posle dvadesete, a najčešće u pedesetim. Glavni lokalni nalaz je bolna oteklina u dojci, često udružena sa uvlačenjem bradavice, sekrecijom iz bradavice, ili formiranjem kraste na njoj. Kod operabilnih slučajeva preporučuje se radikalna mastektomija. Posle operacije 5 godina preživi oko 30% bolesnika ukoliko su aksilarne žlezde zahvaćene u vreme operacije, a 75% bolesnika ako žlezde nisu zahvaćene. Kod diseminiranog karcinoma znatno pobljšanje može se postići obostranom orhiektomijom i davanjem estrogena.

Komentar: Opsežna istraživanja su utvrdila da je karcinom dojke kod muškaraca fatalniji od karcinoma dojke žena. Muškarcima uopšte nije prisutna mogućnost da dobiju karcinom dojke pa je procenat onih koji prilikom prvog javljanja lekaru imaju već razvijene metastaze znatno veći nego kod žena. Najčešće od prvih simptoma do prvog javljanja lekaru prođe nekoliko meseci. Čest je slučaj da muškarac opipa čvorić u grudima a ne preduzme potrebne mere, tj. ne javi se na pregled. Zbog toga je i hirurško lečenje, radikalno odstranjivanje obolele dojke, ređe kod muškaraca.

Neki od uzroka mogu biti visoka koncentracija estrogena, promena odnosa između muških polnih hormona i ženskih polnh hormona koji su uvek prisutni ili nenormalna osetljivost dojke na regularnu koncentraciju estrogena. Faktori za koje se smatra da doprinose pojavi bolesti su oboljenja koja dovode do povećanja nivoa estrogena (ciroza), izloženost zračenju i Klinefelterov sindrom.

Karcinom dojke kod muškaraca, simptomi

– Obično tvrda kvržica na dojci koja ne boli i ne pomera se unutar grudi
– Bradavice su okrenute ka unutra
– Bol u kontinuitetu ili osip oko bradavice koji se ne smanjuje
– Tvrda, crvena i otečna koža oko bradavice
– Otečene žlezde u vidu malih ispupčenja u pazuhu
– Tečnost curi iz bradavice, može biti i pomešana sa krvlju*

*Sama sekrecija (curenje) iz muške dojke je retka pojava ali je vrlo ozbiljan simptom jer u više od 70 odsto slučajeva ukazuje na karcinomom dojke kod muškarca. To je jedna od razlika u simptomatologiji kod muškog i ženskog karcinoma.

Odgovorni autori:

Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr John L. Wilson