Maligna oboljenja dojke, opasna ali izlečiva

0
303

Maligna oboljenja dojke

Maligna oboljenja dojke su najčešća maligna oboljenje kod žena a spadaju i uopšte najrasprostranjenija maligna oboljenja. Zbog toga smo ga i uključili u naše stalne teme. Za prosečan životni vek žene od oko 80 godina u našem delu sveta, statistički oko 12% žena oboli od nekog malignog dojke.

Maligna oboljenja dojke se danas uspešno leče posebno ako se otkriju u ranoj fazi. Ona ne vode neminovno smrtnom ishodu i ako budu otkrivena u kasnijem stadijumu. Egzistiraju u mnogo kliničkih oblika i vrlo su nepredvidljiva.

U jednoj od više svojih formi, ćelije se nenormalno razmnožavaju unutar mlečnog kanala i nemaju tendenciju da metastaziraju u druga tkiva, što ovaj oblik karcinoma čini nešto lakšim za lečenje, izuzev ako je toliko zapušten da izgubi tu svoju osobinu da se ne širi u druga tkiva.

Drugi oblik je invazivan i kod njega postoji tendencija širenja na okolna tkiva. Putem limfe može se proširiti na druge organe i tada nastaje ono što nazivamo metastazama.

Kod karcinoma dojke (rak dojke) nikada se sa potpunom sigurnošću ne može predvideti ishod, ali je izvesno da je procenat potpunog izlečenja kod rano otkrivenih slučajeva veliki.

Obrnute bradavice (uvučene bradavice), ako nisu kongenitalne (urođene), predstavljasju indikaciju za detaljan pregled s obzirom da same po sebi mogu biti pokazatelj maligniteta (Padžetova bolest) koji je u velikom broju slučajeva udružen sa drugim oblicima maligniteta dojke.