Padžetova bolest dojke

0
1129

Padžetova bolest dojke, poznata i kao Padžetova bolest bradavice, oreole i mlečnih kanala, je redak maligni tumor koji obuhvata pre svega kožu bradavice i oreole. Često obolela osoba ima karcinom dojke uključujući invazivni duktalni karcinom. Padžetova bolest dojke je identifikovao i opisao britanski lekar Džejms Padžet. Pored ove vrste malignog tumora bradavice i oreole dojke, opisao je oboljenje kostiju, spoljnih vaginalnih elemenata i penisa. Kada se kaže Padžetova bolest pre svega se misli na oboljenje kostiju. Po strukturi, malignitet karakteriše posebna izgled ćelije koja je po ovom lekaru nazvana Padžetova ćelija.

Prema statističarima, do 4% raka dojke pripada Pažetovoj bolesti, najčešće kod žena preko 57 godina starosti. To ne isključuje ni devojke u adolescenciji ili znatno starije žene u kasnim 80-tim. Lekari nisu saglasni oko uzroka, iako dominira mišljenje da je u pitanju metastaza koja stiže kroz mlečne kanale do bradavice iz unutražnjeg dela dojke. Ovo obrazlažu pojavom da veliki broj tumora kada se analizira Padžetova bolest udružen sa karcinomima ostatka dojke.

Prisutno je i mišljenje da se Padžetova bolest samostalno razvija što bi objasnilo slučajeve u kojima maligni tumor u ostatku dojke nije prisutan. Ne isključuje se ni mogućnost da su u pitanju potpuno odvojene pojave.

Padžetova bolest, simptomi

Simptomi Padžetove bolesti se često previde i zamene sa dermatozom ili ekcemom, a oni su najčešće:

– Svrab, peckanje i crvenilo bradavice i/ili oreole
– Ljuspanje, krastice, zadebljanje na ili oko bradavice
– Poravnanje bradavica sa površinom dojke ili uvlačenje bradavica (obrnute bradavice)
– Žućkast ili krvavi sekret iz bradavice

Činjenica je da se simptomi često previde što u kombinaciji sa drugom činjenicom da je Padžetova bolest dojke retka, imaju posledicu da se do prave dijagnoze često čeka i nekoliko meseci. Dijagnostika se najbolje obavlja biopsijom, ali je mnogo ozbiljniji problem ispitivanje stanja čitave dojke s obzirom da činjenicu da je Padžetova bolest retko izolovana.

Kao kod svakog malignog oboljenja važno je bolest otkriti što ranije. Pored ovog univerzalnog uslova, tok Pazetove bolesti zavisi od nekoliko faktora:

– Da li je u dojci prisutan još neki tumor
– Ako je prisutan jedan ili više tumora u dojci, koje im je poreklo i lokacija
– Ako je u pitanju invazivni rak dojke, u kojoj fazi se on nalazi

Važno je i da li se maligni tumor, kada je prisutna bolest dojke, proširio, koliko i gde, posebno da li je metastazitao na obližnje limfne čvorove.