Karcinom usta

0
874

Karcinomi usana, jezika, poda usne duplje, bukalne sluzokože, nepca, gingiva i bukofarinksa čine oko 5% svih malignih tumora. Rezultati raznih studija pokazuju da 5 godina preživi manje od 30% od svih bolesnika sa karcinomom usta. Međutim ako se karcinom otkrije u svojoj ranoj fazi (prečnik tumora manji od 2 cm uz odsustvo metastaza) ovaj procenat petogodišnjeg preživljavanja se skoro udvostručava. Razumljivo je onda da rana dijagnoza i adekvatno lečenje predstavljaju najefikasniji način borbe protiv ovog opakog oboljenja.

U pogledu lokalizacije karcinoma usta, najčešće su zahvaćene usne i jezik, a u odnosu na vrstu, daleko najčešći je planocelularni na koji otpada preko 90% od svih karcinoma usne duplje. Oboljevaju pretežno starije osobe. U preko 90% slučajeva u pitanju su osobe starije od 45 godina. Prosečna starost obolelih je 60 godina. Muškarci oboljevaju dva puta češće od žena.

Etiologija karcinoma nije poznata. Isto tako nije jasna uloga genetskog faktora. Zna se da pušenje i uzimanje alkohola definitivno povećavaju rizik od nastanka ovog karcinoma. Poseban značaj ima leukoplakija koja se smatra za prekancerozno stanje. Isto tako lues povećava izglede za nastanak karcinoma usta.

U svojoj ranoj fazi, karcinom usta ne daje pouzdane simptome i znake. Obično se u svom početnom stadijumu ispoljava u vidu male, beličaste mrlje (leukoplakija) ili kao traumatska odnosno aftozna ulceracija. U drugim slučajevima početna lezija je u vidu crvenog, pločastog zadebljanja (plaka) ili malog tumoroznog ispupčenja. Ovoni šarolikošću simptoma i kliničkog nalaza objašnjavaju se greške pri dijagnostikovanju karcinoma usta koje se dešavaju čak i iskusnim kliničarima. Definitivna dijagnoza se može postaviti jedino na osnovu biopsije. To međutim ne znači da nju treba odmah napraviti čim se primeti bilo kakva sumnjiva promena koja izgleda bezopasna. Osim toga, kod takvih početnih i sumnjivih promena, biopsiju je i tehnički teško izvesti. Eksfolijativni citološki pregled predstavlja lako izvodljiv, pristupačan i pouzdan metod za diferenciranje benignih tumora od početnog stadijuma karcinoma. U slučaju karcinoma malih dimenzija, pre nego što napravi biopsiju, lekar treba da se oirijentiše o makroskopskim svojstvima kako bi planirao terapiju, u smislu resekcije ili zračenja. Ovo zbog toga makroskopski izgled posle biopsije nije u skladu sa stvarnim dimenzijama tumora. Zbog opasnosti od diseminacije ne srne se raditi biopsija limfnih žlezda.

Lečenje je hirurško ili zračenjem (ili kombinovano). U cilju izbegavanja asteomijelita kao terapijske sekvele, pre zračenja treba izvaditi zube koji se nalaze u zračnom polju kao i one zube koji pokazuju uznapredovali karijes ili oboljenje periodoncijuma. Razume se da ovo ne treba prihvatiti kao opšte pravilo već pitanje ekstrakcije zuba treba prilagoditi stadijumu karcinoma, uzrastu bolesnika i individualnom stavu lekara. Po izvršenoj ekstrakciji zuba, alveolarnu kost treba ekscidirati podjednako kako bi se defekt mogao primarno ušiti. Posle otprilike sedam dana, za koje vreme rana zarasta, pristupa se zračenju.

Primenom antibiotika i eventualnog stomatološkog tretmana pre no što se pristupi samom lečenju karcinoma, znatno se smanjuju šanse za pojavu infekcije u postoperativnom toku. Nastojati da se sačuvaju zubi kako bi se mogla aplicirati proteza. Samo zračenje ne oštećuje znatnije zube talk® da oni dugo vremena zadržavaju svoju funkcionalnu sposobnost. Važno je održavati periodoncijum u optimalnom stanju što se postiže povremenim kontrolama kod stomatologa, i eventualnim tretmanom. U tom slučaju ako se radi o onim delovima koji su bili direktno izloženi zračnom snopu, sve stomatološke procedure treba izvoditi krajnje pažljivo uz eventualnu primenu selektivnih antibiotika.

Lokalna aplikacija fluora u takvih bolesnika izgleda da deluje korisno time što smanjuje mogućnost dekalcifikacije zuba i pojave karijesa.

Ako su prisutne metastaze u limfnim žlezdama vrata, potrebno je odstraniti sve limfne žlezde uz široku (radikalnu) disekciju.
Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr John V. Carbone
Dr Sol Silverman, Jr.
Dr Milton J. Chatton
Dr John L. Wilson