Pigmentacija gingiva

0
211

Abnormalna pigmentacija gingiva koja dolazi usled nataloženog melanina u citoplazmi epitelnih ćelija, predstavlja najčešće rasno obeležje, i kao takva sreće se najčešće kod ljudi crne rase. Boja gingiva varira od smeđe do tamne i može se javiti u vidu većih, pojedinačnih ili manjih, difuzno raspoređenih mrlja.

Osim genetskih uzroka, pigmentacija može nastati i pod dejstvom drugih etioloških činilaca kao što su epitelijalni i dermalni nevusi, zatim pri uzimanju neikih lekova (na primer: preparati bizmuta, arsena, žive ili olova) ili promenjena boja dolazi od čestica amalgama inhibiranih u sluzokožu gingiva pri raznim stomatološkim manipulacijama na zubima. Slične promene boje gingiva mogu isto tako da se vide u žena posle menopauze, zatim u osoba sa Addisonovom bolešću, polipozom creva, neurofibromatozom i drugim oboljenjima praćenim difuznom pigmentacijom kože i sluzokože.

U diferencijalnoj dijagnozi najvažnije je isključiti maligni melanom usne duplje (izuzetno retka lokalizacija). U tom slučaju za melanom govori brzo širenje pigmenfiiranih površina i njihovo prominiranje iznad ravni ostale sluzokože.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr John V. Carbone
Dr Sol Silverman, Jr.
Dr Milton J. Chatton
Dr John L. Wilson