Cirkulatorni i zastojni dermatitis

0
769

Suština dijagnoze

• Na potkolenicama se javlja eczem sapnuritičnim crvenilom, kvašenjem, otokom oko samog eczema.
• Stariji bolesnici sa podacima iz anamneze o postojanju varikoznih vena,trauma i tromboflebitisa.
• Atrofične pigmentacije kože sa ožiljcima starih ulceracija.

Opšte razmatranje

Eczem nogu koji se zove i gravitacioni ili hemostatični eczem, najčešće se sreće u starijih osoba, naročito u muškaraca. Najčešće nastaju zbog nedovoljne cirkulacije, kao i varikozne vene i drugi vaskularni poremećaji. Pogoršavaju se i malom povredom, prekomernom upotrebom sapuna, lekova, hladnoćom pri niskoj vlažnosti, pa čak i usled loše ishrane. Do reakcije može da dođe i spontano.
Postflebitični sindrom može da dovede do zastoj nog dermatitisa i ulceracije u svakom životnom dobu.

Klinički nalazi

Jedini simptom je jak svrab. Prisutno je crvenilo, blago krvavljenje i ostrvca oteklina na zadnjim i spoljašnjim površinama obe noge (često u predelu maleola). Ulceracije u centru ostrvca eczema su okružene i jasno izdvojene, sa prljavom sivom bazom i zadebljanim ivicama. Postoji i znatan edem. Drugačiji je hipertenzivni ishemični ulcus, koji može da bude iznenađujuće bolan.


Diferencijalna dijagnoza

Potrebno je razlikovati od drugih uzroka ulceracija na nogama, kao na pr. od anemije srpastih ćelija, hipertenzije, ervthema induratum i luetičnih ulceracija kod poznog luesa, kao i od kontaktnog dermatitisa.

Lečenje

A. Opšte i preventivne mere: održavatidobro zdravlje (odgovarajućom dijetom, odmorom i spavanjem) i higijenu kože. Izbegavati dugo sedenje, stajanje ili hodanje. Cipele i čarape moraju biti ugodne. Izbcgavatitraumu.
B. Posebne mere: potrebno je lečiti osnovno specifično oboljenje npr. varikoznevene, obstruktivno arterijsko oboljenje hirurškim putem, tromboflebitis, kongestivnooboljenje srca i hipertenziju. Autosenzitivnereakcije se lece kortikosteroidima.
C. Lokalne mere: za akutni vlažni đermatitis upotrebljava se stalno hladno vlažno previjanje (tabela 4—1). Izbegavati lekove kojisenzibiliraju ili iritiraju. Kod infiziranih eczema ili ulceracija upotrebljavati antibiotikeu prahu (Achromvcin hirurški prašak, Terramvcin prašak). U hroničnim slučajevima korisna je kombinacija kortikosteroida sa antibioticima u obliku krema, losiona i masti. Lečenje ulceracija se može ubrzati Solucijom Castellani, 1% vodeni rastvor genciane violet, ili 10% rastvorom srebro nitrata.

Prognoza

Prognoza, dobrim delom, zavisi od poboljšanja cirkulacije (lečenje varikoznih vena) i adekvatnog lečenja. Postoji i tendencija ka hroničnoj formi oboljenja i ponovnom povratku oboljenja.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr Rees B. Rees Jr.