Dermatophytosis /Dermatofitoza/

0
794

Suština dijagnoze

• Svrab, prečenje, i osećaj bodenja u interdigitalnom predelu.
• U akutnom stadijumu duboke vczikule.
• U subakutnom i hroničnom stadijumupostoje fisure i maceracije kože između prstiju.
• Ako se delovi kože posmatraju podmikroskopom otkrivaju se gljive.

Opšte shvatanje

Dermatofitoza je jedna ekstremno česta akutna ili hronična dermatoza. Uzročnike je moguće naći na nogama odraslih osoba i to u svako doba. Neke osobe su posebno osetljive. Najveći broj infekcija uzrokovan je trihofitonom i epidermofitonom.

Klinički nalazi

A. Simptomi i znaci: prisutan simptom jeobično svrab. Međutim, može da postoji i osećaj pečenja i drugih senzacija, ili jasan bolu vezi sekundarne infekcije praćen celulitisom, limfangitisom, i limfadenitisom. Dermatofitoza se često javlja na fisuri kože, ali setakođe javljaju i vezikule u grupama raspoređene bez reda na tabanu ili dlanu. U akutnom stanju sreće se crvenilo sa vlažnim vczikularnim promenama.
B. Laboratorijski nalazi: Iju špice se mogu dokazati mikroskopski u koži i to uz pomoć 10% kalium hidroksida. Kultura uz pomoć Sabouraudove sredine je jednostavna iod pomoći, ali se njome ne može uvek dokazati prisustvo patogenih gljiva.

Diferencijalna dijagnoza


Potrebno je razlikovati dermatofitozu od drugih uslova koji se javljaju na istom mestu kao na primer: interdigitalni intertrigo, kandidiaza, psoriaza, kontaktni dermatitis, atopični ekcem, i skabies.

Preventivne mere

Kao osnovni faktor u preventivnim merama spada lična higijena. U kupatilima i zajedničkim tuševima potrebno je nositi gumene ili drvene sandale. Savetuje se i nošenje otvorenih cipela i sandala i sušenje između prstiju posle tuširanja. čarape se menjaju češće. Ako je potrebno primenjuje se suvi prašak i puder, a u toku noći između prstiju stavlja se vata.

Lečenje

A. Posebne mere: griseofulvin ne pomažeu lečenju dermatofibroze nogu i upotrebljavase samo u teškim slučajevima koji ne odgovaraju na lokalnu terapiju po površini.

B. Lokalne mere: upozorenje: ne srne sepreterati sa lečenjem.
1. Akutni stadijum (traje 1—10 dana).Natapa se solucija aluminium subacetata utrajanju od 20 min. 2—3 puta dnevno. Akopostoji sekundarna infekcija upotrebljava serastvor kalium permanganata 1:10.000.
2. Subakutni stadijum — ma koji od sledećih lekova se može upotrebiti: (1) Zincova mast, dva puta dnevno; (2) Whitlicldova mast, 1/4—1/2 jačine; (3) solucija ugljena, u 5n/o rastvoru škroba, ili (4) ugljen,1—2% u obliku Lassarove paste.
3. Hronični stadijum — može se upotrebiti sledeće: (1) Ung. Acid. sulfur. — salicvl.ili pak u kremu; (2) Whitfieldova mast; (3) Alkoholna Whitfieldova solucija; (4) Karbofuksin; (5) Tolnaftate (Tinactin) solucija.

C. Mehaničke mere: posle kupanja potrebno je pažljivo ukloniti devitaliziranotkivo.

D. Rentgen zraci: kada ostale mere otkazu primenjuje se i rentgen zračenje.

Prognoza

Dermatofitoza obično dobro reaguje na lečenje, ali se oboljenje često vraća, naročito u osoba koje su oboljenju naklonjene.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr Rees B. Rees Jr.