Furunkuli i karbunkuli

0
2863

Suština dijagnoze

• Izrazito bolan inflamatorni otok folikula dlake koji stvara absces.
• Nekada postoji i primarno predisponirajuće oboljenje.
• Zbog rezistencije na antibiotike povećan je procenat ovakvih slučajeva.

Opšte shvatanje

Furunkul je duboka infekcija koja potpuno zahvata folikul dlake i obližnje subkutano tkivo. Najčešće su zahvaćene one dlake koje su ispoljene iritaciji i trenju, pritisku ili vlazi. Kako su promene autoinokulabilne, često su multipne. Prilikom ispitivanja teško je otkriti predisponirajući uzrok, ali se često u bolesnika može naći diabetes mellitus, nephritis. Karbunkul čine nekoliko furunkula koji se stvaraju u spojenim folikulima dlaka i stvaraju konglomerat furunkula.

Klinički nalazi

A. Simptomi i znaci: bol nastaje zbog pritiska na nervne završetke. Bol, temperatura i slabost su više izraženi kod karbunkula nego u furunkula. Folikularni absces je ili okružen ili koničan, Postepeno se povećava, fluktuira, a potom se razmekšava pa se spontano otvara nakon nekoliko dana ili 1—2 nedelje. Tako se odstrani nekrotično tkivo i gnoj. Inflamacija se nekada smiri pre nego što se javi nekroza.
Karbunkul je veći nego jedan čir, i umesto jednog gnojnog jezgra ima 2 ili više.


B. Laboratorijski nalazi: može da postoji umerena leukocitoza

Diferencijalna dijagnoza

Potrebno je razlikovati od dubokih mikotičnih infekcija kao što su sporotrihoze i blastomikoze, kao i od drugih bakterijskih infekcija kao što su antraks i tularemija, i od cističnih akna.

Komplikacije

U blizini gornje usne ili nazolabijalne brazde može da dođe do fatalne tromboze kavernoznog sinusa u slučaju ako se furunkul gnječi. Takođe se javljaju i druge infekcije kao na priiner: perinefritačni absces, osteomielitis i druge hematogene stafilokokne infekcije.

Lečenje

A. Posebne mere
1. Primenjuju se sistemne antiinfektivne mere (po mogućnosti na osnovu testa bakteriske kulture i senzitivnosti).
B. Lokalne mere: inflamirani predeo jepotrebno imobilisati i izbegavati maltretiranje. Izvršiti odgovarajuću hiruršku incizijui debridment. Inciziju ne treba praviti duboko. Stavlja se i antiinfektivna mast i zavoj zavreme dok postoji drenaža.

Prognoza

Furunkuli mogu da se ponavljaju u toku nekoliko meseci ili čak i godina. Karbunkul je daleko opasniji nego furunkul.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr Rees B. Rees Jr.