Herpes simplex

0
51

Suština dijagnoze

• Povratne male grupe vezikula na eritematoznoj bazi, naročito u predeluoralne i genitalne regije.
• Javlja se i posle male infekcije, traume, stresa, ili izlaganja suncu.
• Regionalne limfne žlezde su natečene i bolne.

Opšte razmatranje

Herpes simplex je akutna virusna infekcija. Klinička manifestacija herpesa se vraća na isto mesto u toku godina, a izaziva ga povišena temperatura, izlaganje sunčevim zracima, poremećeno varenje, premorenost, izlaganje vetru, menstruacija, ili nervna napetost. Hroniona infekcija više virusa dovodi do povratnog herpes simplexa.

Klinički nalazi


Osnovni simptomi su osećaj pečenja i peckanja. Prethodi neuralgia koja i prati izbijanje herpesa. Promene se sastoje u malim grupnim vezikulama koje se javljaju bilo gde, ali ipak najčešće na usnama, ustima, i genitalijama.

Diferencijalna dijagnoza

Potrebno je razlikovati od drugih vezikularnih promena, naročito herpes zostera i impetiga. U genitalnom predelu mora se razlikovati od limfogranuloma venerum i kankroida.

Komplikacije

Piodermija, Kaposieva varičeliformna erupcija, encefalitis, keratitis.

Lečenje

Za perzistirajući ili teški, povratni herpes:

A. Opšte mere: ako je to moguće ukloniti precipitirajuće agense. Rutinska vakcinacija malih boginja u nedeljnim intervalimaod po 6—8 nedelja se preporučuje da se s^reci povratak, ali su rezultati nepromenjeni.
B. Lokalne mere: stavlja se vlažna stipsanekoliko puta dnevno kako bi se uklonije vezikule; lokalno dva puta dnevno špirit us camphoratus; epinephrin, 1:100 lokalno dva putadnevno. Kontraindikovano je stavljanje kortikosteroida površno.

Ako uz to postoji još i cellulitis i lymphadenitis stavljaju se hladni oblozi. Stomatitis se leci kao što je izneto u poglavlju 11. U odabranim slučajevima primenjuje se i rentgen zračenje.

Prognoza

Pojedinačni napadi traju 1—2 nedelje. Oboljenje se često ponovo javlja.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr Rees B. Rees Jr.