Hirzutizam, povećana maljavost

0
130

Povećana telesna maljavost (hirzutizam) pokazuje takođe znatne, u osnovi normalne varijacije koje nastaju na bazi neendokrinih faktora kao što su rasna i porodična pripadnost, genetski činioci itd. Izrazita dlakavost ili hirzutizam međutim, predstavlja jednu od prvih i najvećih smetnji na koje se bolesnice žale i može biti prvi ozbiljan znak tumora. U tom slučaju retko je moguće postići normauzovanje dlakavosti ovih bolesnika, čak i posle odstranjenja tumora.

hirzutizam

Hirzutizam i životno doba

Dijagnostički značaj hirzutizma zavisi od životnog doba u kome se javlja, brzine nastanka i prisustva drugih simptoma. Tako je na primer, sa dijagnostičkog aspekta mnogo važniji hirzutizam osoba koje nisu u pubertetu, graviditetu ili menopauzi, zatim ako je on praćen drugim znacima virilizacije kao što su promena glasa, ćelavljenje i uvećanje klitorisa. Isto tako, hirzutizam koji se naglo razvija ima veći značaj. U svakom slučaju, kad god se radi o bolesniku sa hirzutizmom treba ispitati funkcionalni status nadbubrega i isključiti tumor odnosno hiperplaziju.

Hirzutizam može biti prouzrokovan i oboljenjima ovarijuma kao što su policistična degeneracija ovarija Stein-Leventhal-ov sindrom tumori hilusnih ćelija, arrhenoblastom i luteinizacija tekalnih ćelija. Od dijagnostičkih postupaka kod bolesnika sa hirzutizmom treba na prvom mestu odrediti koncentraciju ketosteroida u mokraći. Od ostalih analiza mnogo je specifičnija koncentracija testosterona za čije izvođenje ne postoje uvek uslovi što umanjuje njen praktični značaj. Važno je prethodno proveriti da bolesnik nije uzimao medikamente sa androgenim dejstvom ili neke druge lekove, npr. diphenylhydantoin.

On može biti difuzan ili lokalizovan, stečen ili kongenitalan. Pravi hirzutizam u žena je najviše izražen u predelu brade i na gornjoj usni ali se nalazi i na grudima i oko bradavica. Neophodna su endokrinološka ispitivanja kako bi se dokazalo prekomerno lučenje androgena.

U nekim slučajevima potrebna je supresija androgeno adrenokortikalnog “outputa” što se postiže malim dozama oralno uzetih kortikosteroida koji deluju inhibitorno na lučenje hipofize. U nekih žena se uspešno pirmenjuje depilacija voskom.

Popularan pristup problemu sa preporukama za kozmetičko rešavanje problema povećane mačljavosti možete pronaći na portalu Plastična hirurgija dr Vujović

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr Rees B. Rees Jr.