Tinea cruris

0
1114

Suština dijagnoze

• Izražen svrab u intertriginoznom predelu.
• Periferni raspon kožnih promena jeoštro ograničen, centralno jasne eritematozne makularne promene, sa ilibez vezikularnih formacija.
• Postoji udružena infekcija tinee nanogama.
• Dijagnoza se potvrđuje laboratorijskim ispitivanjem mikroskopom ilikulturom.

Opšte shvatanje

Promene u vidu tinee cruris su ograničene na predeo prepone i glutealne brazde i manje su indolentne nego što je to slučaj sa tinea corporis i tinea oircinata. Oboljenje se često javlja u atletskih tipova, kao i u osoba koje su gojazne. Ma koja od dermatofitija može da uzrokuje tineu cruris i može se preneti na preponski predeo sa nogu. I pruritus ani može povremeno biti uzrokovan infekcijom tinee.
Klinički nalazi

A. Simptomi i znaci: svrab je obično višeizražen nego u slučaju seboroičnog dermatitisa, ili intertriga. Međutim, inverzna psoriaza ima jači svrab nego tinea cruris. Promenese sastoje od eritomatoznih makula sa oštrimivicama, čistom sredinom i aktivnom proširenom periferijom u intertriginoznim predelima. Na ivici postoje i vezikularne formacije,a nekada su prisutne i vezikularne promene.
B. Laboratorijski nalazi: može se dokazati mikroskopski u 10% rastvoru kalium hidroksida.

Diferencijalna dijagnoza


Potrebno je razlikovati od drugih promena koje zahvataju intertriginozne predele, kao na primer: kandidiaze, seboroični dermatitis, intertrigo i psoriaze.

Lečenje

A. Opšte mere: posipa se suvi puder 2—3puta dnevno na zahvaćeni predeo. Obolela koža mora se održavati čisto i suvo, ali potrebno je izbegavati preterano kupanje.
B. Posebne mere: u teškim slučajevimadaje se griseofulvin i to 1 gm dnevno per oralno u toku 1—2 nedelje.
C. Lokalne mere: lečiti sitadijum dermatoze. Sekundarno inficirane i inflamiranepromene leće se ublažujućim solucijama koje suše. Pri tome je potrebno da bolesnik ležiu postelji. Upotrebljavaju se i vlažne komprese natopljene kalium permanganatom1:10,000 (ili 1:20 solucija aluminium acetata), ili pak u slučaju anogenitalne infekcije sedeće kupke.

Protivgljivični preparati: može se upotrebiti ma koji od sledećih preparata: (1) slab rastvor joda (ne više od 1% tinkture) dva puta dnevno; (2) solucija karbofuksina (.castellanieva boja), jedan put dnevno. (3) acid. sulfursalicyl. u obliku masti; (4) solucija tolnaftata (Tinactin).

Prognoza

Tinea cruris obično dobro reaguje na lečenje same površine, kao i na sistemno lečenje.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr Rees B. Rees Jr.