Tinea unguinum

0
42

/Onychomycosa izazvana candidom/

Suština dijagnoze

• Nokti su bez sjaja, krti i hipertrofični.
• Gljive se mogu dokazati u predelunokta mikroskopski i kulturom.

Opšte shvatanje

Tinea unguinum je jedna destruktivna trihofitna ili epidermofitna infekcija jednog ili više noktiju na prstima ruku ili nogu. Najčešće se nalaze Trichophyton mentagrophyles, T. rubrum, i Epidermophyton floccosum. Candida albicans, izaziva, kandidijalnu onychomvcozu.

Klinički nalazi

A. Simptomi i znaci: obično nema simptoma. Nokti su bez sjaja, lomljivi, i hipertrofični. Nepravilni segmenti obolelog nokta sulomljivi.
B. Laboratorijski nalazi: laboratorijskinalazi su važni. Delovi noktiju se očiste 10%rastvorom kalium hidroksida i posmatrajuse pod mikroskopom da bi se otkrile kolekcije spora. Gljive se mogu i kultivisati u Sabouraudovoj sredini.

Diferencijalna dijagnoza


Potrebno je razlikovati od drugih promena na noktima izazvane jakim alkalijama i drugim hemijskim sredstvima, kao i od psoriaze, lihen planusa i kandidiaze.

Lečenje

A. Opšte mere: vidi početak poglavlja.

B. Specifične mere: daje se griseofulvinu punoj dozi 3—8 meseci, pa se ipak može desiti da se ne postigne uspeh. Infekcije kandidom se lece Nistatinom (Mycostatin) kremom ili prahom, zatim amphotericinom B (Fungizon) i to losionom ili Sporostacin solucijom. Izjutra i uveče stavlja se i Thymol 4% u hloroformu.

C. Lokalne mere: nokti se čiste šmirglpapirom. Nekada je neophodna i hirurško uklanjanje nokta.
Fungicidiii agensi: na obolele nokte dva puita dnevno se stavlja: (1) 1% Acid. tanicum i 2% Acid. salicvl. u 40% isopropanolu ili (2) Verdefamova tečnost.

Prognoza

Izlečenje je teško, čak ako se primenjuje i novi mikrokristalinski griseofulvin u dozi od 1—2 gm dnevno per oralno, i to u toku nekoliko meseci.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr Rees B. Rees Jr.