Karcinom žučne kese i žučnih puteva

0
1368

Karcinom žučne kese se sreće otprilike u 2% bolesnika operisanih od nekog od oboljenja žučnih puteva. Poznato je da je karcinom žučne kese podmuklo oboljenje i da se dijagnoza najčešće postavlja za vreme operacije.

U nekim slučajevima metastaze karcinoma (direktna invazija u jetru ili pe-ritoneum) mogu predstavljati početne manifestacije oboljenja.

Karcinom žučnih puteva sreće se ređe. Klinički, obično se manifestuje u vidu akutnog opstruktivnog ikterusa. Ponekad je praćen i simptomima ascedentnog holangita.

Glavni simptom je periodičan ili stalan bol u desnom gornjem kvadrantu abdomena. Objektivno, mogu se naći žutica ili palpabilan tumefakt u desnom gornjem kvadrantu koji potiče od distendirane žučne kese ili samog tumora.

Osim toga ponekad se nalazi i hepatomegalija. U slučaju implantacionih, peritonealnih metastaza, pored navedenih znakova može se naći i ascit. Ponekad je dominantni simptom oboljenja svrab.

Od laboratorijskih nalaza, funkcioni testovi jetre pokazuju promene u smislu opstrukcije žučnih puteva.

Tumor se retko može hirurški odstraniti. Prognoza je loša. Kao palijativna metoda može se primeniti jedna od metoda diverzije žuči.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr John V. Carbone
Dr Milton J. Chatton
Dr John J. Wilson