Ranitidin (ranisan)

0
8930

Sastav: Jedna film tableta sadrži ranitidin 150 mg (u obliku ranitidin hidrohlorida)

Dejstvo

Ranitidin (Ranisan) selektivno blokira histaminske H2 receptore u parijetalnim ćelijama želudačne sluznice. Smanjuje i spontano i stimulisano lučenje želudačne kiseline. Prema drugim histaminskim receptorima (Hj i H3) kao i prema receptorima na koje deluju drugi medijatori (npr. acetilholin, kateholamini, GAĐA) nema dejstva, pa su mu neželjena dejstva, osim teorijski moguće alergije, neznatna. Klinički najvažnije delovanje je inhibicija dnevne i noćne sekrecije želudačne kiseline. Smanjenje ukupnog volumena želudačnog soka praćeno je i značajnim smanjenjem količine pepsina. Ovim delovanjem ranitidin ublažava tegobe kod svih oboljenja praćenih želudačnom hipersekrecijom.

Farmakokinetika

Ranitidin se brzo resorbuje iz gastrointestinalnog trakta. Posle oralne primene jedne tablete od 150 mg dejstvo mu počinje u toku 15 minuta, a traje 8-12 sati. Jednokratna večernja doza ranitidina od 300 mg dovoljna je za održavanje povišenog pH u gastroduodenumu u toku cele noći i sledećeg dana. Izlučuje se preko bubrega, uglavnom u nepromenjenom obliku. Manji deo otpada na metabolite od kojih su poznata tri.

Indikacije

Indikacije za davanje ranitidina su lečenje i održavanje terapijskog uspeha kod:

– ulkusa duodenuma
– benignog ulkusa želuca
– gastroezofagealnog refluksa i refluksnog ezofagitisa
– gastričnih hipersekretornih stanja
– Zollinger-Ellisonovog sindroma
– krvarenja iz gornjeg dela digestivnog trakta (za parenteralne oblike)
– profilaksa ulkusa kod dugotrajne primene nesteroidnih antiinflamatornih lekova

Doziranje i način primene

Uobičajena dnevna doza iznosi 300 mg, a moguća su dva načina davanja: ili po 1 tableta od 150 mg ujutro i uveče, ili 1 tableta od 300 mg uveče pre spavanja. Lečenje akutne faze ulkusa traje 4-8 nedelja. U težim slučajevima, kao Sto je Zollinger-Ellisonov sindrom, doza se povećava maksimalno do 6 g na dan, ali se podeli u više pojedinačnih doza. Trajanje lečenja se prilagođava individualno. Za održavanje postignutog efekta i sprečavanje recidiva daje se 1 tableta ranitidina od 150 mg uveče pre spavanja u toku 6*12 meseci. Za vreme krvarenja ranitidin se daje parenteralno. Kada bolesnik pređe na normalnu ishranu daju se ranitidin tablete.

Doze za decu: Ranitidin se kod dece primenjuje samo u vitalnim indikacijama. Oralne doze za decu se kreću od 2-4 (eventualno 5) mg/kg.

Neželjena dejstva

U principu, neželjena dejstva ranitidina su retka i lek se dobro podnosi.U pojedinim slučajevima može se pojaviti glavobolja, osećaj premorenosti, zatvor, nauzeja, kožna ospa. Zbog toga, obično, ne treba prekinuti lečenje. Retko dolazi do smanjenja broja leukocita i trombocita, blago se povećavaju serumski kreatinini i transaminaze, ali te promene, uglavnom, nisu klinički značajne.

Kontraindikacije: Kontraindikacije nisu poznate. Teorijski je moguća alergija na ranitidin ili druge sastojke leka.

Mere opreznosti

Ranitidin, osim što smanjuje tegobe kod hiperacidnih stanja u želucu, smanjuje i simptome koje izazivaju maligna oboljenja želuca. Maligna oboljenja treba sa sigurnošću isključiti pre početka lečenja ranitidinom. Iako je uticaj ranitidina na plod neznatan, trudnicama i dojiljama ranitidin se daje samo u hitnim slučajevima, a isto tako i deci do 14 godina. Prilikom izbora doze potreban je oprez kod bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega i jetre. Za vreme lečenja ranitidinom može se dobiti lažno pozitivan test s Multistixom za belančevine u urinu, zato se preporučuje testiranje sa sulfosalicilnom kiselinom.

Interakcije

Opisane su pojedinačne interakcije sa drugim lekovima (teofilin, metoprolol, nifedipin, fenitoin, varfarin), pa treba obratiti pažnju u slučaju da se ranitidin uključuje u terapiju, a bolesnik već hronično uzima pomenute lekove (astma, epilepsija, povišeni arterijski pritisak, ili sredstva koja sprečavaju zgrušavanje krvi).

Način čuvanja: Čuvati na temperaturi od 15 – 25° C, zaštićeno od svetlosti i vlage. Čuvati van domašaja dece.

Način izdavanja

Lek se može izdati samo uz lekarski recept.

Odgovorni autori:
Panfarma, Beograd