Mastektomija

0
184

Mastektomija

Mastektomija je hirurški zahvat kojim se potpuno uklanja tkivo dojke u cilju uklanjanja malignog tumora. U zapadnim medicinskim doktrinama koje vladaju tamošnjom medicinom, posebno USA, mastektomija se može raditi kao preventivna mera. Za pacijente sa dijagnostikovanim rakom dojke u ranoj fazi, mastektomija jeste metoda izbora, ali ne isključuje se ni lumpektomija (uklanjanje samo malignog tkiva). Obe metode su efikasne, ali lumpektomija nije uvek metoda izbora.

Novije tehnike mastektomije ne uklanjaju kožu dojke, ako je moguće zbog stadijuma tumora, čime se olakšava plastičnom hirurgu da posle mastektomije izvrši rekonstrukciju dojke. Rekonstrukcija se može uraditi u okviru iste operacije, a može se raditi i naknadno.

Mastektomija se radi kako bi se uklonilo kompletno tkivo dojke u cilju uklanjanja kancerogenog tkiva. Radi se unilateralno (na jednoj dojci) ili bilateralno (na obe dojke), u zavisnosti od indikacija. Metoda se koristi za lečenje mnogo tipova malignih tumora dojke.

– Karcinom duktalnih kanala (neinvazivni karcinom dojke)
– Stadijumi I i II raka dojke
– Lokalno uznapredovao rak dojke posle hemoterapije
– Pagetova bolest dojke

Nadležni specijalista onkolog će predložiti masteoktomiju kao alternativu lumpektomiji u kombinaciji sa zračnom terapijom

– Ako pacijent ima dva tumora u dojci na dva različita mesta
– Ako pacijent ima proširene maligne kalcifikacije potvrđene biopsijom
– Ako je pacijent već zračen a ima recidiv maligniteta
– Ako je pacijentkinja trudna pa je zračna terapija isključena
– Posle lumpektomije ako ivice odstranjenog malignog tumora nisu oslobođene malignih ćelija
– Pacijent ima genetske predispozicije koje mogu da dovedu do recidiva
– Ako veličina tumora dominira s obzirom na veličinu dojke pacijenta
– Ako su na koži prisutne bolesti vezivog tkiva kao što su skleroderma ili lupus, čije prisustvo je kontraindikovano zračnoj terapiji

Mastektomija kao prevencija malignog tumora dojke

Mastektomija kao preventivna metoda u slučaju vrlo izraženog ritika kod pacijenta od oboljevanja od alignog oboljenja dojke, za sada je prisutna u medicini visoko razvijenih zemalja. Smatra se da se na taj način, bilateralnom mastektomijom, značajno smanjuje rizik od dobijanja raka dojke. Profilaktička mastektomija ima opravdanje kod pacijenata za izraženim porodičnim prisustvom raka dojke koje se utvrđuje detaljnom anamnezom ili prisustvom nekih genetskih mutacija koje na to ukazuju.