Dipitrenova kontraktura

0
1153
Dipitrenova kontraktura

Dipitrenova kontraktura je bolest (deformitet) šake. Obično se razvija u dužem vremenskom periodu. U pitanju je zadebljanje potkožnog vezivnog tkiva šake (vlaknasto tkivu ispod kože dlanova i prstiju). Ono se širi na prste i oboje ih deformiše, a to kao posledicu ima smanjenu pokretljivost.

Pravi uzroci nisu poznati, pa se, kako se to ustalilo u medicini, smatra da je u pitanju nasledni faktor. Reklo bi se, genetika ima najznačajniju ulogu. Znatno se češće javlja kod muškaraca i to počev od pete decenije života. Izgleda da epilepsija, dijabetes, alkoholna ciroza jetre, pušenje, hronična plućna bolest, kao i povrede, imaju nekog uticaja na pojavu dipitrenove kontrakture. Češće se javlja na dominantnoj ruci. Tok bolesti je potpuno individualan i nije ga moguće predvideti.

Postoji veza, preciznije, moguće je da se uz zadebljanja potkožnog tkiva dlana (Dipitrenova kontraktura), iz istog uzroka javi zadebljanje potkožnog tkiva na stopalima (Ledderhose disease) ili na penisu (Peyronie’s disease). Nije poznato neko treće mesto na telu gde dolazi do sličnih poremećaja tkiva.

Hirurško rešavanje

Kontraktura se najefikasnije rešava hirurški i u nadležnosti je plastičnog hirurga, koji će odlučiti o najboljoj hirurškoj metodi i upoznati vas sa koracima u realizaciji.

Za ovde bi bilo previše i bez efekata nabrajati i analizirati moguće operativne pristupe. Uostalom, kako je i naglašeno, nadležaj je plastični hirurg koji će odabrati adekvatnu metodu i obavestiti pacijenta kako bi dobio saglasnost. Ima međutim stvari koje treba napomenuti a odnose se na postoperativni tok, fazu oporavka.

U fazi oporavka, ne obavezno ali ne treba ni isključiti bolove, otok ili krutost dlana i prstiju. Bolovi se relativno lako rešavaju analgeticima i ne traju dugo. Otok rešavati podizanjem šake iznad glave. Krutost se rešava fizikalnom terapijom.

Većini pacijenata se posle operacije stanje popravi i mogu se smatrati izlečenima, ali u određenom procentu od oko 20% problemi se vrate pa je potrebno ponavljanje zahvata.

Dipitrenova kontraktura, nehirurške metode

Postoje i nehirurške metode lečenja Dipitrenove kontrakture. Ima pokušaja da se fiksiranjem dlana spreči deformacija prstiju, ali rezultati nisu dokazani. Ima pokušaja rešavanja kontraktura zračenjem ali niti su rezultati dokazani. Nije je jasno da li dolazi do oštećenja kože usled zračenja. Praktično, jedini poznat nehirurški tretman je tretman steroidnim injekcijama. Inače je vrlo dobro pozanto da su kortikosteroidi odlično antiupalno sredstvo.