Kompresivna neuropatija

0
1538
Kompresivna neuropatija

Kompresivna neuropatija je često stanje u medicinskoj praksi. Ako ste nekada čuli za ovu dijagnozu ili ste možda njen vlasnik, znate da se radi o mehaničkom pritisku na neki od nerava. Najčešće je to na mestima suženja i pregiba duž njihovog puta kroz ekstremitete. U blažim slučajevima je moguć konzervativni tretman, ali nije uvek tako. Kompresiva neuropatija npr. koju sami izazovemo, a svi smo je mnogo puta osetili, je stanje koje nastaje kada dugo pritiskamo ruku savijenu u laktu, što dovodi do utrnulosti. Ovo stanje se brzo vraća u normalu, ali ako je kompresivna neuropatija izazvana nekim patološkim stanjem, onda to postaje problem.

Kompresivna neuropatija pogađa ekstremitete, ruke i noge. Na rukama postoje četiri kritična mesta kroz koja prolaze nervi, a na kojima dolazi do kompresija. To su u karpalnom tunelu korena šake nerv medianus – kompresija medianusa, radijalni nerv podlaktice, ulnarni nerv u kubitalnom tunelu lakta i ulnarni nerv u Guyonovom tunelu ručnog zgloba.

Kompresivna neuropatija donjih ekstremiteta je ređa. Izdvojićemo dijagnozu Meralgia Parastetica, sniženje senzibiliteta spoljašnje strane butine praćeni bolovima i trnjenjem. Nastaje kao posledica uklještenja spoljašnjeg butnog kožnog nerva najčešće u gornjem delu prepone. Tu prolazi kroz otvor između preponske veze i butne kosti.

Sledi kompresija peroneusa, potkolenog nerva, uglavnom izazvana spoljnim pritiskom koji je veoma “efikasan” s obzirom na vrlo plitku – potkožnu poziciju ovog nerva i kompresija tibijalnog nerva unutar tarzalnog tunela koji se nalazi na unutrašnjoj strani stopala.

Kompresivna neuropatija, okidači

Okidači mogu da budu upale i zadebljanja omotača tetiva, tumori, reumatoidni artritis, hipotireoza, akromegalija, šećerna bolest, traume, ožiljci, zadebljanje ligamenta transverzusa, dugotrajan pritisak na nadlakatnu regiju …

Dijagnoza neuropatije se postavlja na osnovu specifičnih anamnestičkih podataka. Kod primene mehaničkih metoda, ukoliko postoji kompresija nerva, znaci parestezije se javljaju najčešće u roku od jednog minuta. Elektromiografski nalaz takođe ukazuje na poremećaj provodljivosti nerva. Ukoliko je dijagnoza precizno postavljena hirurško lečenje dovodi do brzog nestanka simptoma. Bolesnici se već prvo veče posle operacije hvale na izostanak bolova. Konzervativno lečenje se preporučuje jedino trudnicama.