Obrnute bradavice (uvučene, invertovane bradavice dojke)

0
1484

Obrnute bradavice

Obrnute bradavice (uvučene bradavice) su one bradavice koje nisu izbočene kao što je uobičajeno, dominantno, nego su udubljene, ne “vire” iznad površine dojke. Bradavice koje su ispupčene, bradavice koje su u ravni dojke ili bradavice koje su uvučene, samo su tri potpuno ravnopravne (ne i statistički) varijacije prirodnih raznolikosti kod ljudi. Mogu se javiti i kod muškaraca i kod žena. Obrnute bradavice (uvučene bradavice) se javljaju u oko 10 do 20% populacije žena (prema nekim autorima do 12%).

Urođene obrnute bradavice

Ako su urođene, samo je pitanje vašeg estetskog pristupa sopstvenom telu da li ćete želeti neke promene. Većina autora savetuje da se radujete toj raznolikosti koju vam je darovala priroda. Kod urođene varijante najveći problem kod žene je mišljenje da su njene bradavice neobične i retke pa samim tim nepoželjne. Znači problem na psihološkom nivou koji je prisutan kod svakog odstupanja zbog koga se ljudi javljaju plastičnom hirurgu.

Ako se pojave u zreloj dobi, ako nisu urođene, potrebno je da se konsultujete sa lekarom. Urođene obrnute bradavice nisu indikacija nekog medicinskog problema. One mogu otežati dojenje, ali ni to nije čest slučaj. U većini, dojenje protiče normalno. Obrnute bradavice mogu biti trajno ili privremeno obrnute, kao što se obrnuta bradavica može pojaviti samo na jednoj dojci. Ima prijavljenih slučajeva da dojenje trajno “izvuče” bradavicu. Stečene invertovane bradavice mogu da budu posledica srastanja posle upale koja veže kožu bradavide za tkivo ispod ili posle povrede. One, međutim, mogu da budu uzrokovane i težim oboljenjima. Zato stoji važna preporuka da se u slučaju pojave invertovanih bradavica u zrelom dobu treba javiti lekaru.

Invertovane bradavice koje nisu urođene (pojavile se oko i posle 50 godina starosti, uglavnom kod žene) mogu biti indikacija za razne poremećaje. Najozbiljnija bolest koja može biti indikovana je svakako Padzetova bolest (rak dojke koji zahvata oreolu i bradavicu), ali i apsces dojke, masna nekroza i mastitis.

Kada kod lekara

Još jednom, u slučaju pojave uvučenih (uvrnutih) bradavica, onih koje nisu urođene nego stečene, javite se lekaru. Činjenica da statistika kaže da se one javljaju oko i posle 50-te je ipak samo statistika, a ne orijentir. Osnovni kriterijum za pacijenta treba da bude urođena ili stečena.

Što se tiče estetskih problema (kako ih ko shvata) sa urođenim, uvučenim bradavicama, ima raznih predloga rešenja (jedan od najglupljih je svakako pirsing), jedini ozbiljan je da se obratite plastičnom hirurgu.

Pinch test

Pinch test

Sami lako možete testirati svoje bradavice ako uradite takozvani Pinch test (u bukvalnom prevodu test štipanja). Uhvatite oreolu između palca i kažiprsta i izvršite blag, nežan ali čvrst i odlučan pritisak na strukturu (oreola i bradavica) i pritisak prema grudnom košu, dovoljno oko 2,5 cm. Ako se brdavica pojavi nemate uvučene bradavice, ako ostane u istom položaju verovatno imate ravne bradavice, ako “nestane”, ako se uvuče, imate obrnute bradavice. Prave uvučene bradavice neće se “pojaviti” na niskoj temperaturi kao što će ispupčena bradavica još više “proviriti”.

Jedino trajno i pouzdano rešenje nudi plastična hirurgija. Postoji dva ravnopravna pristupa kada je u pitanju operacija, a sve prisutniji su i pokušaji ispunjavanja bradavice filerima ili sopstvenim mastima.