Opuštene grudi (hipotrofija grudi)

0
471
Opuštene grudi

Na opuštene grudi najviše utiču godine pacijenta i genetika. Tokom starenja koža i mišići se opuštaju a gravitacija obavi ostatak posla. Grudi padaju i dobijamo opuštene grudi. Godine nisu jedini uzrok. Na opuštene grudi utiču gojaznost, trudnoća i stanje nakon dojenja, naglo gubljenje kilograma zbog bezbrojnih dijeta koje držimo tokom života i mnogi drugi faktori i loše navike. Ouštene grudi zbog starenja, trudnoće ili naglog gubitka kilograma možemo intuitivno da shvatimo. Potrebno je reći nekoliko rečenica o “drugim faktorima i lošim navikama”.

Dnevne aktivnosti i opuštene grudi

Opšte zdravstvena preporuka danas je, ostavite pušenje. Ako će vam pomoći da ovoj preporici date na težini, treba da imate u vidu da pušenje utiče na izgled grudi i podstiče njihovo opuštanje. Kako pušenje utiče na opuštene grudi? Jedna od najvažnijih loših uticaja pušenja na organizam je otežavanje normalnog protoka krvi. Konkretno, pušenje smanjuje prokrvljenost kože i ubrzava njeno starenje koje izaziva opuštene grudi.

Ako svakodnevno vežbate, morate na sebi imati sportski grudnjak. Intenzivne vežbe, npr. trčanje, dovodi do pokreta grudi koji izazivaju opuštanje grudi. Ima istraživanja koja pokazuju do kod intenzivnog vežbanja dolazi do smanjivanja prisustva koloagena – najvažnije belančevine u organizmz koja je deo vezivnog tkova. Što se tiče samog grudnjaka, ne samo sportskog, stvar je malo komplikovanija. Ako ga stalno nosite grudi će se ulenjiti, znači, nepovoljno utiče na opuštanje grudi. Ako ga ne nosite, zemljina teža će obaviti svoje i griudi će se opet brže opuštati. Šta onda raditi. Van kuće i u kretanju ga treba nositi, kod kuće i kad mirujete, odmorite malo grudi od njega.

I kod spavanja, ako želite detaljno da se posvetite prevenciji hipotrofije grudnog mišića, treba da vodite računa kako to radite. Najbolji položaj je spavanje na leđima. Spavanje na stomaku vrši pritisak na grudi, a na strani ih izlaže bočnim silama. Znači, ko može, treba da spava na leđima.

Povremene aktivnosti i opuštene grudi

Nije dobro brzo gubljenje ili dobijaje težine. Brzo mršavljanje ili gojenje lože utiču na celokupno zdravstveno stanje. Tkivo vaših dojki slabi a to je glavni uzrok opuštanja dojki. Takođe, izlaganje sunčevim zracima bez zaštite smanjuje nivo kolagena i ubrzava starenje kože uopšte.

Kako se hirurški rešava problem opuštenih grudi možete pogledati na sajtu dr Vasilija Vujovića ili na sajtu Bolnice Adonis. Naravno, možete se informisati na mnogim drugim sajtovima, ali Vujović i Gačević su naša preporuka.