Podočnjaci

0
953

Podočnjaci

Podočnjaci, u stranoj literaturi “kese ispod očiju”, najčešće se pojavljuju u starijoj dobi (ne obavezno i ne obavezno u starijoj dobi) i predstavljaju blage do izražene otekline ispod očiju. Starenjem tkivo ispod očiju gubi elastičnost, a mišići koji drže donje kapke slabe, što daje prostora masnoćama oko očiju koje su inače tu normalno prisutne, da se spuste u donje kapke. Ako se to dešava sa tečnostima, oticanje je veće. Podočnjaci retko ukazuju na neki ozbiljniji zdravstveni proble, po pravilu su stvar estetike lica. Nekada su samo hladne obloge rešenje, ali se ozbiljniji otoci ispod očiju rešavaju samo hirurškim zahvatom. Podočnjaci se obično pokazuju kao otekline, stanjena koža ispod očiju i tamni koncentrični krugovi. Odluka da li ćete se obratiti lekaru je stvar estetike i pripada vama, izuzev u slučaju da podočnjaci svrbe ili su crveni (upaljeni). Tada je potrebno isključiti upalu (infekciju), alergiju ili oboljenje štitne žlezde.

Podočnjaci se mogu pojaviti posle spavanja, obroka koji je bio previše slan, nedostatka sna ili lošeg kvaliteta sna, alergije, preterane upotrebe duvana, a mogu biti nasledni (porodični zaštitni znak).

Ukoliko su podočnjaci posledica zdravstvenog problema, podrazumeva se da će se lečiti uzrok. Ako je u pitanju samo stvar estetike na raspolaganju je široka lepeza tretmana, od kozmetičkih, preko obrade laserom, zaključno sa hirurškom intervencijom korekcije kapaka (blefaroplastika).

Hirurška intervencija pored estetike, rešava vrelinu ili otok gornjih kapaka, višak kože gornjih kapaka koji često ometa vid, spuštene donje kapke koji u slučaju većeg otoka mogu izazvati otežano zatvaranje oka tj. vidljivost beonjače usled otežang zatvaranja oka i, naravno, višak kože donjih kapaka.

U kućnim uslovima, ako su podočnjaci uvećani, može se na njih staviti vlažan hladan peškir uz blagi pritisak. Potrebno je smanjiti unos sol i količinu vode u večernjim satima. Prekinite pušenje, ono može biti važan uzrok pojave podočnjaka. Za većinu odraslih ljudi 7 do 9 sati sna je dovoljno, manje od toga može biti uzrok pojave podočnjaka. Spavajte sa blago podignutom glavom. Nije retka preporuka lekara, kod izraženijih podočnjaka, da se čitava strana kreveta podigne par santimetara. To će pomoći da nestanu tamni krugovi. Ako je ustanovljena alergija potrebno je regulisati je lekovima.

Anamnestički je značajno kada su se simtomo prvi put pojavili, da li su podočnjaci prisutni u kontinuitetu ili povremeno, da li imate iskustvo šta ih povećava a šta umanjuje.