Transfer masti (Fat Grafting, Lipotransfer, Lipošifting, prenos masti)

0
571
Transfer masti, Fat Grafting, lipotransfer

Transfer masti je bezbolan, nije čak ni neprijatan. Masno tkivo se uzima sa mesta gde je ono višak, najčešće sa stomaka. Posle ubrizgavanja se mesto zaštiti i procedura je gotova. U suštini, jedine osetljive radnje kod ove procedure su faza vađenja masnih ćelija i faza njihovog “pranja”. Oko 10% (retko više od 20%) masti “nestane” posle ubrizgavanja i sa tim treba računati. Najbolji rezultati se dobijaju kada se ne ubrizgavaju velike količine masnog tkiva već se proces obavi kroz više tretmana.

Šta je transfer masti

Transfer masti (Fat Grafting) je mehaničko premeštanje ćelija masnog tkiva (adipocita) sa mesta gde su oni u višku, na mesta gde se adipociti koriste kao ispuna, umesto hijalurona, botoksa ili bilo kog drugog filera, uključujući silikonske. Pacijent dobije lokalnu anesteziju u mesto iz koga se špricevima vadi masno tkivo, potom se ono obradi – “opere” i na kraju ubrizga u mesto gde je potrebno nešto popuniti (u hirurškom smislu). Znači, ko zna da radi sa botoksom ili hijaluronom, u smislu korišćenja filera u plastičnoj hirurgiji, znaće da radi i sa masnim ćelijama – masnim tkivom. U celoj priči je složeno nešto sasvim drugo.

Uzimanje u “pranje” adipocita

Rekli smo da, ko zna da radi sa hijaluronom ili botoksom, neće imati problema sa ubrizgavanjem masnih ćelija, ali, pod jednim potrebnim i neophodnim uslovom. Da su edipociti dobro uzeti i obrađeni, tj. da nisu oštećeni. Za sada, najsigurnija metoda je uzimanje masnog tkiva injekcijom nešto uvećanog prečnika, kako se ćelije ne bi oštetile. Špric se prethodno napuni sa malo fiziološkog rastvora i važno je da se ne prepuni, tj. da u špricu ostane slobodnog prostora. Kada se mast uzme na ovaj način, potrebno je proveriti da je žuto-narandžaste boje i da u sebi nema tragova krvi.

Vrlo je važno da se masne ćelije ne izlože vazduhu jer to kasnije može da izazove infekciju. Takođe je važno da se masa ne centrifugira zbog izdvajanja nečistoća jer to uništava ćelijsku opnu. Centrifugiranje je u većini razvijenih zemalja izbačeno kao metoda. Bezbedna opcija je prirodno taloženje uz povremeno ispiranje fiziološkim rastvorom.

Pa gde je onda problem? Problem je kada su nam potrebne veće količine masnog tkiva, a to nije moguće učiniti liposukcijom uz primenu vode i ultrazvuka, ili špricom. Danas postoje zatvoreni sistemi koji ispunjavaju potrebne uslove.

Istraživanja pokazuju da se iz masti mogu dobiti matične ćelije, a kombinacija masnih i matičnih ćelija se ocenjuje kao najpogodnija. Postoje već sistemi koji vade masno tkivo, čiste ga i izdvajaju matične ćelije.

Primena i rezultati

Rezultati traju. Za očekivati je da traju i do 10 godina. Ako se masne ćelije kombinuju sa matičnim nije isključeno da rezultati budu trajni, ali se za to čeka potvrda. U svakom slučaju ocena je da je Trasfer masti u nešto produženom tretmanu, masnim tkivom koje se čuva u zamrzivaču, budućnost popunjavanja u plastičnoj hirurgiji.

Mesta koja se treturaju i namena je: pomlađivanje lica, smanjivanje bora, uklanjanje pigmentacije, poboljšanje izgleda i kvalitete kože, face lifting, popunjavanje obraza, podizanje obrva, uvećavanje grudi, stražnjice, obrada ožiljaka, pomlađivanje ruku, nogu …