Velike grudi (hipertrofija grudi)

0
1068

Velike grudi

Velike grudi (hipertrofija grudi) su često stanje kod žena. Nastaju u pubertetu i posledica su preteranog rasta žlezdanog tkiva grudi. Ređe se javljaju kao posledica nenormalnog uvećanja telesne mase, a mogu biti i posledica taloženja masnog tkiva dojke tokom perioda starenja. Ekstremnije stanje od hipertrofije je makromastija, a najekstremnije, potpuno ekstremno stanje dojki se naziva gigantomastija.

Klinički je stanje definisano prekomernim uvećanjem grudi praćeno patološkim nalazom koji je u direknoj vezi sa povećanom težinom, masom ili odstupanjima u položaju grudi. Ne postoji, međutim, klinički utvrđena veličina grudi koja ukazuje na makromastiju. Ona je mnogo više u vezi sa ograničenjima koja izazivaju velike grudi tokom fizičkih aktivnosti kao što su bavljenje sportom, vežbanjem ili napornim fizičkim radom. Preklopi kože dojke kada su grudi hipertrofične (kod dijagnoze makromastija ili gigantomastija), nisu dovoljno dostupni pa je održavanje lične higijene veoma otežano, sa svim posledicama koje takve navike mogu za izazovu, zaključno sa infekcijama.

Najčešće se sve događa tokom puberteta. Mlada žena je svedok ubrzanog rasta dojki. Takav rast vrlo brzo dovodi do potrebe da se ona prilagođava kupovinom nove, veće odeće, posebno grudnjaka. Vrlo brzo će doći u situaciju da joj grudnjak povređuje leđa, a neće biti od koristi tokom bavljenja sportom. Vremenom se grudi izdužuju i spuštaju što dovodi do poremećaja položaja bradavice i oreole i na kraju počinju bolovi u vratu i leđima, posle kojih žena zatraži pomoć lekara.

Prilikom prvog pregleda, pored vizuelno jasnih znakova, pacijent često ima dermatitis na preklopima kože i brazde na leđima od grudnjaka.

Kao svaki organ, grudi žene su sastavni deo raznolikosti kojoj nas je obdarila priroda. Neko ima veći, nako manji nos, neka žena ima manje, neka veće grudi i sve je to potpuno normalno. Mešutim, kada su u pitanju velike grudi, ima simptoma koji obraćanje za pomoć lekaru čine neophodnim.

– Ako veličina grudi nepovoljno utiče na životni stil, volju da se čovek bavi sportom ili drugim fizičkim aktivnostima, a sportski grudnjak ne pomaže
– Ako se pojavio bol u vratu, ramenima ili leđima, nikako se ne sme ignorisati
– Ako veličina dojki čini redovno održavanje lične higijene nemogućim
– Ako osećate da vam oblik i veličina grudi čini da imate stalno trenje između dva dela kože
– Nije redak slučaj da svakodnevna borba da se pronađe adekvatna odeća izaziva stres, koji je uvećan stalnim osećajem da ljudi ne gledaju vas nego vaše grudi

Problem se rešava hirurški operacijom smanjivanja grudi (redukciona mamoplastika), a po pravilu je udružen sa problemom opuštenih grudi (hipotrofija grudi). Obratite se lekaru.