Akutni medijastinitis

0
284

Akutno zapaljenje medijastinuma – akutni medijastinitis – može da nastane sekundarno kao posledica traumatske perforacije jednjaka ili traheje (na primer za vreme ezofagoskopije ili bronhoskopije ili ako se zaglavi strano telo) ili spontano nastale perforacije jednjaka (na primer kod karcinoma). Osim toga, akutni medijastinitis može da bude posledica propagacije per continuitatem ili limfogenim putem zapaljivih ili gnojnih procesa na vratu ili glavi kao što su retrofaringealni apsces ili apscesi na vratu.

Simptomi se obično javljaju posle 24 časa od perforacije i manifestuju se u vidu bola ispod grudne kosti i u vratu, progredirajuće disfagije, dispneje, temperature, groznice sa drhtavicom, prostracije, znakova intoksikacije i medijastinalnog emfizema.

Rentgenski nalaz može da bude negativan. Ako i postoje rentgenske promene one se obično manifestuju u vidu proširenja medijastinuma koji se ispoljava u vidu difuzne senke mekih tkiva. Podekad se vidi senka medijastinalnog tumora (medijastinalni apsces) sa ili bež aerohidričnog nivoa.

Lečenje

Lečenje se sastoji u davanju velikih doza penicilina i 1-2 gr streptomicina dnevno. Drenaža hirurškim putem (incizija i evakuacija pusa u vratnom delu) indikovana je u slučajevima ako je medijastinitis komplikovan apscesom koji dovodi do prominiranja navedene regije.

Prognoza

Ukoliko se ne leči, akutni medijastinitis je praćen visokom smrtnbšću. Primena adekvatnog lečenja znatno je doprinela poboljšanju prognoze oboljenja.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr Morton Manson
Dr Sidney Levin
Dr Ernest Jawetz
Dr Leon Lewis